در این نشست «جیمز کلپر» مدیر اطلاعات ملی آمریکا و «وینسنت استوارت» مدیر آژانس اطلاعات دفاعی این کشور حضور داشتند تا در مورد «تهدیدات جهانی» صحبت کنند.
کلپر در خصوص تهدیدات سایبری پیش روی آمریکا، گفت که
تاکنن ایران، چین و کره شمالی در این زمره گنجانده میشده ولی حالا داعش
هم علاوه بر نیروگیری از طریق فضایی سایبر، در این فضا به سایتهای
آمریکایی حمله میکند.
مدیر آژانس امنیت ملی آمریکا ادعای قدیمی آمریکاییها در خصوص ایران را
تکرار کرد و گفت که این کشور «با استفاده از بازوی تررویستی خود در لبنان
یعنی حزبالله و گروههای که به صورت نیابتی از جانب ایران میجنگند، در
حال تلاش برای بسط نفوذ خود در مطنقه است و هنوز هم بزرگترین حامی تروریسم
دولتی است.»
کلپر یکی از تهدیدات پیش روی آمریکا را، مصرف روزافزودن مواد مخدر در میان
مردم آمریکا دانست و هشدار داد که از سال 2010، ورود هروئین از مرزهای
جنوبی، 2 برابر شده و تنها در سال 2014، دهها هزار نفر به دلیل استفاده
بیش از حد از این ماده افیونی، جان سپردهاند.
کلپر در بخشی از این نشست گفت توافق هستهای با ایران، نتوانسته نظر رهبر
جمهوری اسلامی ایران نسبت به آمریکا را تغییر دهد و وی همچنان واشنگتن را
یک تهدید برای کشورش میداند.
وی با بیان اینکه ایران تاکنون تمام تعهدات خود در برنامه جامع اقدام مشترک را انجام داده، در پاسخ به این سوال که آیا نشانهای مبنی بر حرکت ایران به سمت نقض توافق وجود دارد، گفت: «نه، تاکنون هیچ نشانهای دال بر حرکت ایران به سمت نقض مشاهده نکردهایم.»
کلپر ادامه داد: «رویکرد ما در قبال ایران، عدم اعتماد و راستیآزمایی است.»
یکی از سناتورها از وی پرسید که آیا ابزار نظارتی آمریکا برای بررسی عملکرد هستهای ایران، به آژانس بینالمللی انرژی هستهای محدود میشود؟ کلپر پاسخ داد: «مطمئناً خیر.»
جیمز کلپر در خصوص پناهجویان سوری هم صحبت کرد و ضمن تأیید نظر یکی از سناتورها، گفت که ابوبکر البغدادی عوامل تروریستی خود را برای عملیات در اروپا، در میان موج پناهجویان به سمت این قاره فرستاده است.
کلپر در خصوص اقدامات موشکی ایران گفت: «ایران برنامه موشکی بسیار خوبی دارد و کماکان روی آن کار میکند. این کشور از سال 2010 و تصویب قطعنامه شورای امنیت (سازمان ملل)، بیش از 140 فروند موشک آزمایش کرده که نیمی از این موشکها در خلال مذاکرات با 1+5 شلیک شده است؛ این چالشی است که باید با آن مقابله کرد. تحریمهای مربوط به تستهای موشکی و تروریسم این کشور باید کماکان اجرا شوند.»
جیمز کلپر درباره برنامه هستهای ایران مجددا صحبت کرد و گفت که انتظار میرود با منقضی شدن زمان توافق هستهای، ایران که دانش فنی هستهای را به صورت بومی در اختیار دارد، مجدداً در پی ساخت سانتریفیوژ برود «البته رهبر ایران پیش از این اعلام کرده که این کشور در پی ساخت سلاح هستهای نیست.»
در ادامه نوبت به ژنرال استوارت رسید. ژنرال به همکاری ایران و روسیه در سوریه اشاره کرد و گفت که حضور روس ها، محاسبات قبلی را کاملاً به هم ریخت.
وی افزود: «بشار اسد حالا نسبت به 6 ماه قبل، قدرتمندتر شده و از موضع قویتری در پای میز مذاکرات حاضر میشود.»
ژنرال آمریکایی در خصوص روابط ایران و روسیه هم سخن و گفت و مدعی شد که ارتباط فعلی میان دو کشور، یک همکاری تاکتیکی است و ایران به دلیل رقابت با روسیه برای تبدیل شده به هژمون منطقه، روزی از روسیه دور خواهد شد.
وی همچنین مدعی شد که حمایت روسها از اسد مانند حمایت ایران از رئیسجمهور سوریه نیست و «مسکو از هر رژیمی که منافعش را در سوریه تأمین کند، حمایت میکند.»
وینسنت استوارت باز هم به روابط ایران و روسیه پرداخت و برای اثبات تاکتیکی بودن ارتباط فعلی تهران-مسکو، گفت که ایرانیها مایل به خرید سلاح و نوسازی تسلیحات خود هستند و روسیه گزینهای است که این امکان را بدون پیششرط برای ایران فراهم میکند.
سناتور «تام کاتن» هم از حاضرین در نشست کمیته خدمات نیروهای مسلح بود. وی ابتدا از ژنرال استوارت پرسید: «آیا با من موافقید که اشتهار به قدرت، بخشی از قدرت و جزئی از امنیت ملی ماست؟» ژنرال آمریکایی پاسخش مثبت بود.
کاتن ادامه داد: «پس از اینکه 10 ملوان آمریکایی در برابر سلاح ایرانیهاف زانو زدند و ایران از این واقعه فیلمبرداری کرد، نظر شما درباره شهرت آمریکا به اقتدار در میان مردم خاورمیانه چیست؟»
ژنرال استوارت پاسخ داد: «فکر نمیکنم که همان یک حادثه نمایانگر دریافت دیگران از میزان قدرت ایالاتمتحده باشد ولی در 7 سال گذشته، همپیمانان ما نسبت به تعهد آمریکا به امنیت خودشان، شک پیدا کردهاند.»
تام کاتن در خصوص عزم عربستان برای حمله زمینی به سوریه هم از ژنرال 3 ستاره نظرخواهی کرد.
استورات پاسخ داد: «کشورهای عربی میخواهند با رهبری عربستان و امارات، نیروی زمینی بیشتری را در سوریه ببینند. ارزیابی من این نیست که نیروی زمینی عربستان ظرفیت نبرد در سوریه را داشته باشد.»
کاتن در ادامه نظر جیمز کلپر در خصوص حضور روسیه در نبرد با تروریستها در سوریه را خواستار شد.
کلپر گفت: «حضور نظامی روسها میتواند اشتباه بزرگی باشد و اعزام نیرو به سوریه، جنگ افغانستان را به یاد مردم این کشور میآورد و به همین دلیل است که روسیه تاکنون از درگیری نیروی زمینی خود در این کشور اجتناب کرده است.»